Cosmetizarea genelor noastre este cea mai ușoară modalitate de a ne pune ochii în valoare. În fiecare zi, femeile depun toate eforturile pentru a-și evidenția genele și pentru a crea cele mai spectaculoase priviri folosind o formulă de rimel. Este totuși aspectul de înfrumusețare singurul scop al genelor? Nicidecum. Genele joacă un rol important în corpul uman. Continuați să citiți pentru a afla de ce avem nevoie de gene.
Biologia genelor și ciclul lor de viață
Aceste fire mici de păr din jurul ochilor sunt, așa-numitele, structuri anexe. Există aproximativ între 120 și 250 de gene pe pleoapa superioară, cu o lungime cuprinsă între 8 și 12 milimetri. Pleoapa inferioară, pe de altă parte, are între 50 și 150 de gene, cu o lungime de 6-8 milimetri. Culoarea genelor este, de obicei, asemănătoare cu părul de pe cap al fiecăruia. Persoanele cu pielea albă și părul blond au, de regulă, genele și sprâncenele de culoare deschisă, iar unii nu sunt mulțumiți de acest lucru. Totuși, există din ce în ce mai multe modalități de a întuneca genele și de a le face mai groase și mai voluminoase. E bine să realizați importanța majoră a îngrijirii genelor și aveți posibilitatea să citiți mai multe despre asta în postarea respectivă.
Din ce sunt compuse genele?
Rădăcina, cunoscută și sub numele de bulbul genelor, este baza firului de păr al acestora și partea sa vie. Este situată într-un folicul de păr și responsabilă de absorbția vitaminelor, mineralelor și nutrienților. Tulpina de păr este un alt strat al genelor și, uitându-ne la ea, ne putem da seama dacă părul - genele în acest caz - este în stare bună sau nu. Lungimea, forma și textura genelor sunt definite în mare parte de gene (care poartă caracterele ereditare), precum și de starea generală a sănătății și de regimul alimentar.
Solzii cuticulelor plate se agață unul de celălalt și reprezintă principalul element constitutiv al bulbilor genelor. Ei (solzii) formează un strat de cuticulă care protejează rădăcina de orice leziuni mecanice. Stratul de cheratină, care asigură elasticitatea și rezistența părului, se află sub stratul protector.
Ciclul de viață al genelor
Probabil că ați văzut de multe ori un fir de geană pe obraz, întrebându-vă cu ce ați greșit. Nu vă faceți griji! Orice fir de păr are o durată de viață codificată. În fiecare zi pierdem în jur de 2-3 gene per ochi, ceea ce este firesc. De ce se întâmplă acest lucru? Ciclul de viață al genelor se desfășoară în trei faze:
- anagen - procesul activ, care are loc sub piele și durează până când genele cresc și ajung la suprafața pielii.
- catagen - în această fază, bulbii de păr mor, în timp ce geana atinge lungimea maximă și se află încă pe pleoapă.
- telogen - momentul în care geana moare și este înlocuită de o nouă geană, care o forțează literalmente pe cea veche să cadă.
Fiecare fază acoperă aproximativ 33 % din gene. Există un echilibru între aceste faze, motiv pentru care nici măcar nu observăm căderea genelor, deoarece acestea sunt imediat înlocuite de altele noi. Procesul se derulează circular, iar fiecare geană rămâne la locul ei între 2 și 4 luni. Cu alte cuvinte, nu trebuie să vă faceți griji pentru un singur fir de geană pe care îl găsiți pe obraz, deoarece imediat crește altul nou.
Genele. De ce sunt atât de importante pentru ochi?
-
Genele mențin hidratarea și reduc fluxul de aer
Ochii umani au o hidratare optimă datorită peliculei lacrimale speciale ce îi protejează. Un astfel de filtru protector furnizează ochilor substanțe nutritive și refractă lumina pentru a păstra acuitatea vederii. Genele reduc, de asemenea, fluxul de aer pentru a-l ține cât mai departe de ochi, ceea ce menține umiditatea peliculei lacrimale. În același timp, acestea protejează ochii de praf, nisip, transpirație, ploaie etc.
-
Genele semnalizează pericolul
Probabil ați observat că, ori de câte ori ceva devine prea aproape de ochii și genele dumneavoastră, închideți automat ochii. Genele funcționează în mod similar cu mustățile pisicii - ele detectează obiectele și provoacă reacția noastră imediată.
-
Genele filtrează lumina solară
Chiar dacă genele nu sunt capabile să filtreze complet lumina soarelui, ele sunt super eficiente în protejarea ochilor de lumina puternică din timpul zilei. Fără ele, ne-am confrunta cu orbirea de fiecare dată când ieșim afară.
Căderea genelor - Cauzele posibile
Genele cad în mod natural și nu ar trebui să vă faceți griji, însă, în unele cazuri, este posibil ca acestea să necesite mai multă atenție din partea noastră. Părul, genele și sprâncenele care cad în exces reprezintă un semnal serios pentru organismul dvs. ce strigă după ajutor.
Căderea excesivă a genelor - leziuni mecanice
- Frecarea pleoapelor în timpul demachierii poate duce la ruperea genelor. Vă recomandăm să înmuiați un tampon de bumbac într-un demachiant și să îl apăsați ușor pe pleoapă. Țineți-l timp de aproximativ cincisprezece secunde și mișcați-l încet, urmând direcția de creștere a părului.
- Demachierea necorespunzătoare vă lasă reziduuri de produs pe gene, ce pot provoca uscăciune, precum și înfundarea porilor pielii de pe pleoape, cauzând coșuri dureroase sau chiar infecții oculare.
- Obiceiul de a freca pleoapele, apăsând puternic cu mâinile sau degetele. Procedând astfel, dăunați atât genelor, cât și ochilor. Scărpinatul delicat al locului cu mâncărimi este o soluție mai bună.
- Folosirea greșită a unui ondulator de gene poate provoca microdeteriorări ale acestora, mai ales atunci când îl folosiți pe gene după ce ați aplicat rimelul - nu faceți asta niciodată!
După cum am menționat deja, corpul nostru poate semnala atunci când ceva nu funcționează bine. Pierderea genelor nu indică întotdeauna faptul că îngrijirea pielii este proastă sau că sunteți alergic la ceva. Dacă genele dvs. încep să cadă brusc și excesiv, devin rare doar la un singur ochi sau pierderea lor este însoțită și de pierderea sprâncenelor și a părului, este un signal al problemelor de sănătate. Ar putea fi vorba de deficiențe de vitamine sau minerale. În acest caz, cel mai indicat este să vizitați un specialist, care va constata problema și va lua măsurile necesare.